Blog

20% van de bevolking heeft jaarlijks last van aambeien

Zo'n 20% van de bevolking heeft jaarlijks last van aambeien, een onschuldige, maar zeer lastige aandoening die gepaard gaat met rectaal bloedverlies. Met het stijgen van de leeftijd nemen de aambeien toe. Aambeien komen bij mannen evenveel voor als bij vrouwen.

 

Aambeien of hemorroïden zitten ter hoogte van het anale kanaal. De vaatkussentjes kunnen in het anale kanaal liggen of net erbuiten.

 

Hoe ontstaan aambeien?

Hemorroïden ontstaan door een verkeerd defecatiegedrag, meestal in combinatie met een verkeerd voedingspatroon. Door obstipatie, veel persen of het niet naar het toilet gaan wanneer men aandrang heeft, kunnen aambeien ontstaan. Obstipatie wordt vaak veroorzaakt doordat men te weinig drinkt of wanneer men voedsel eet dat te weinig vezels bevat.

 

Aambeien tijdens of na zwangerschap

Bij veelvuldig en aanhoudend persen zoals dit gebeurt bij de bevalling kunnen door de druk ook aambeien ontstaan. Ook tijdens de zwangerschap is de kans op aambeien groot door een verhoogde druk rond de anus.

 

Hoe weet men of men aambeien heeft?

Bij aambeien die buiten het anale kanaal liggen, heeft de patiënt helderrood bloedverlies bij de ontlasting. Dit is te zien aan het toiletpapier of in de toiletpot. Daarnaast klaagt men over jeuk, een drukkend gevoel en pijn rond de anus. Je kunt de aambeien ook als uitstulpingen rond de anus voelen.

 

Tips

Gebruik een vezelrijke voeding. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en nemen vocht op in de ontlasting. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten met name in groenten, fruit en volkorenproducten. Test op www.vezeltest.info of u voldoende vezels eet.


Een gezonde gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig hebt. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts of diëtist.


Drink dagelijks minstens 1,5 - 2 liter vocht. Als u een vezelrijke voeding gebruikt, is het verstandig om extra te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.


Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Door het vermijden van langere periodes achter elkaar te zitten, voorkomt u een verhoogde druk op de anus. Voldoende beweging kan ook helpen een gezond gewicht te behouden of te verkrijgen.


Het is belangrijk om meteen naar het toilet te gaan als u aandrang hebt. Het ophouden van de ontlasting zorgt ervoor dat de ontlasting verder indikt waardoor de kans op verstopping toeneemt. Als u aandrang hebt, perst u voorzichtig mee. Pers niet hard als er geen aandrang is. Een goede houding op het toilet is ook belangrijk; iets voorover gebogen met een voetenbankje onder uw voeten.


Als u last heeft van aambeien was uw anus dan na de stoelgang met lauwwarm water. Dep vervolgens de anus goed droog. Gebruik van zeep of geparfumeerd toiletpapier kan irritaties en jeuk verergeren. Een warm bad kan helpen tegen jeuk en pijn.

 

Aambeien efficiënt behandelen door middel van zalf

Dermagiq Proct zorgt voor een verkoelend effect waardoor jeuk en branderigheid verminderen. De zwelling neemt af, de omgeving rond de anus zal minder vatbaar worden voor bacteriën. Dermagiq Proct creëert geen plakkerig gevoel. Klik hier.

Deel dit blogbericht

Hoe wenst u [] aan te kopen?

Koop bij de apotheek of Koop online