Blog

Kampt je kind met hoestklachten? 5 veilige behandelmethodes + wanneer je naar dokter moet

Kampt jouw oogappel met hoestklachten? Dat is uiterst normaal: kinderen worden nu eenmaal erg vaak blootgesteld aan ziektekiemen, wat de ontwikkeling van hun immuunsysteem alleen maar ten goede komt. Het is gebruikelijk dat jonge kinderen jaarlijks zes tot acht keer met verkoudheden of infecties van de bovenste luchtwegen te kampen krijgen.

Hoesten bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door verkoudheids- of griepvirussen. Die zijn gelukkig makkelijk te behandelen door je kind goed te laten rusten en hydrateren. In dit artikel bespreken we de meest effectieve hoestmiddelen voor kinderen, en wanneer deze (huis)middeltjes niet volstaan en je beter naar de dokter gaat.

 

Huismiddeltjes

 

Het is aangeraden om in eerste instantie heil te zoeken in huismiddeltjes. Binnen de wetenschappelijke wereld groeit er bezorgdheid omtrent het effect van bepaalde hoestonderdrukkende componenten op de ontwikkeling van jonge kinderen. 

 

Zo is er steeds meer bewijs dat dextromethorfan kan leiden tot neurologische aandoeningen. Je vindt deze stof onder meer in Vicks en Bronchosedal. Ook de meeste decongestiva en antihistaminica zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar.

Hier zijn enkele alternatieve, veiligere manieren om de hoest van jouw kind te behandelen:

 

Luchtbevochtigers

Vocht aan de lucht toevoegen is een goede manier om symptomen snel te verlichten en het genezingsproces te bevorderen. Droge omgevingen daarentegen kunnen de klachten erger maken. Luchtbevochtigers helpen bovendien eventueel slijm los te maken en verdunnen.

Om veiligheidsredenen worden luchtbevochtigers met koele lucht sterker aanbevolen voor kinderen dan die met warme lucht. Zo voorkom je dat je kind zich verbrandt aan het toestel. 

Laat de luchtbevochtiger overdag aan als uw kind wakker is en 's nachts in de kamer waar het slaapt.

Beschik je niet over een luchtbevochtiger? Dan zijn er ook budgetvriendelijker opties: zo kom je met een warme, dampende douche ook al een heel eind. Een andere optie is om bakjes water op de radiator te zetten.

 

Hydrateren 

Het is belangrijk om je kind gehydrateerd te houden wanneer het kampt met hoestklachten. Net zoals de luchtbevochtiger helpt voldoende water drinken om de longen vochtig te houden en het genezingsproces te ondersteunen.

 

Zorg er dus voor dat je jouw kind steeds voldoende water, moedermelk of flesvoeding toedient wanneer het zich niet goed voelt. Opgelet: baby's mogen geen water krijgen voor ze zes maanden zijn, omdat dit kan leiden tot hyponatriëmie.

 

Krijg je jouw kind moeilijk aan het drinken? Dan kan je steeds een ijslolly proberen. Die helpen niet alleen om te hydrateren, maar verzachten ook eventuele keelpijn.

 

Zoutwaterdruppels

Zoutwateroplossingen worden vaak gebruikt om babyneusjes te reinigen. Ze zijn dan ook erg veilig voor de behandeling van een neusverkoudheid. Ze maken het slijm zachter en makkelijker afvoerbaar. Je gebruikt ze in combinatie met een pipet, neus aspirator of doekje, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Zoutwaterdruppels dien je het beste toe voor het slapengaan, zo vaak en lang als nodig is om verstopping te verminderen. 

 

Elevatie

Wanneer je kind plat ligt, kan er zich keel achterin de keel ophopen, wat de hoestklachten alleen maar verergert. Daarom kan een extra kussen (of twee) een goed hulpmiddel zijn bij het bestrijden van de hoestsymptomen bij kinderen.

Opgelet: kussens worden niet aanbevolen voor zuigelingen en peuters. Gebruik geen kussen voor kinderen jonger dan anderhalf jaar.

 

Honing

Recente studies wijzen aan dat honing effectiever is bij de behandeling van hoestklachten dan medicatie of medische hulpmiddelen. Honing heeft heel wat bacterie-onderdrukkende eigenschappen en helpt om keelpijn te verzachten. Bovendien is honing, dankzij haar heerlijk zoete smaak, een populaire hoestremedie voor kinderen. 

 

Opgelet: honing wordt niet aanbevolen voor zuigelingen vanwege het risico op botulisme.

Er is geen limiet waar je je als ouder aan moet houden bij het toedienen van honing aan je kind. Wel is het aangeraden het suikergehalte wat te monitoren. Een eenvoudige manier om honing aan je kind toe te dienen is om het op te lossen in een tas warm water met een schijfje citroen erbij voor een extra vitamine C immuunboost.

 

Een andere optie mogelijkheid is om een natuurlijke hoestdrank met honingbasis toe te dienen aan je kind. ForTuss bevat hoogkwalitatieve Manukahoning en is met haar natuurlijke samenstelling 100% geschikt voor kinderen ouder dan 1 jaar.

 

Hoestsiropen en -druppels

 

Zoals we eerder in dit artikel vermelden, is enige waakzaamheid aangeraden wanneer het gaat om hoest- of verkoudheidsmedicijnen toedienen aan uw kind. De meeste hoestsiropen mogen bovendien niet worden toegediend aan kinderen jonger dan zes jaar. 

 

Hoestsiroop wordt ook weleens een combinatiegeneesmiddel genoemd omdat het meer dan één symptoom kan behandelen. Maar dit betekent ook dat hoestdrank meer kans geeft op bijwerkingen en er een hoger risico bestaat op overdosering. 

Naast de gebruikelijke hoestsiropen, zijn er gelukkig ook ‘over-the-counter’ of vrij verkrijgbare hoestsiropen die wel geschikt zijn voor kinderen. ForTuss bevat hoogkwalitatieve Manukahoning en is met haar natuurlijke samenstelling 100% geschikt voor kinderen ouder dan 1 jaar.

 

Hoestdruppels kunnen helpen bij de hoest van uw kind, maar mogen niet worden gegeven aan kinderen jonger dan vier jaar vanwege verstikkingsgevaar. Controleer de etiketten van alle vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor je ze toedient aan je kind, om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor de leeftijd. Vragen over de dosering? Twijfel niet om contact op te nemen met je huisarts. 

 

Wanneer naar de dokter?

 

Meestal gaan de verkoudheidssymptomen van je kind gewoon vanzelf over. Mochten de symptomen toch verergeren, kan het nodig zijn een arts te raadplegen.

Enkele indicaties dat je kind mogelijk op doktersvisite moet kunnen zijn:

  • Hoest die al meer dan 10 dagen aanhoudt.

  • Klaagt over pijn op de borst of in de nek.

  • Koorts heeft (meer dan 100,4˚F) gedurende meer dan drie dagen.

  • Aan hun oren trekken, wat kan wijzen op een oorontsteking.

 

Breng je kind naar de dichtsbijzijnde spoedhulp indien het één of meer van de volgende symtomen vertoont:

  • Extreme lethargie

  • Moeite met ademhalen

  • Een blauwe tint op de huid, lippen of nagels

 

Tot slot

 

We kunnen besluiten dat hoestklachten bij kinderen meestal onschuldig van aard zijn en het gevolg van een verkoudheids- of griepvirus. In die gevallen volstaat het vaak om de klachten met huismiddeltjes te behandelen.

 

Hoestsiroop of -druppels dienen toegediend te worden met de nodige behoedzaamheid. Niet alleen zijn er heel wat vragen over de werkzaamheid van dit soort middelen, maar vaak kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn voor jonge kinderen.

 

Blijven de klachten aanhouden of worden ze ernstiger? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Deel dit blogbericht

Hoe wenst u [] aan te kopen?

Koop bij de apotheek of Koop online