Blog

SOS herfstkwaaltjes? Eerste Hulp bij Droge Hoest!

Herfst is terug in het land. Dat vertaalt zich niet alleen in de jaarlijkse opmars van knisperende haardvuurtjes en warme drankjes, maar ook in heel wat gesnotter en gehoest.

Toch maken we ons sneller zorgen wanneer we kampen met zo’n droge hoest— dat hebben we voornamelijk aan het coronavirus te danken. Net daarom schieten we je in dit artikel graag te hulp. Is jouw droge hoest wel onschuldig, en vooral: kun je er wat aan doen? Lees snel verder.

 

Soorten droge hoest

 

Niet iedere droge hoest is hetzelfde. Om jouw hoest beter te leren begrijpen, overlopen we eerst de verschillende verschijningsvormen van droge hoest.

 

1. De kriebelhoest

Je kent ‘m wel: die vervelende, hardnekkige kriebel achterin je keel die je niet krabben kan. Hoe wordt deze veroorzaakt? Vaak is zo’n kriebel het gevolg van een ontsteking door een verkoudheids- of griepvirus, of door atmosferische factoren zoals luchtvervuiling. Een andere mogelijke oorzaak is post-nasaal druppelen, waarbij slijm vanuit de sinussen tot in je keel druppelt.

 

2. De blaffende hoest

Het begon als een onschuldige verkoudheid, en nu klink je als een gefolterde bull terriër. Deze soms pijnlijke hoest is diep voelbaar in je borst en kan zowel ‘s nachts als overdag erg heftig zijn. Vaak komt deze hoest gepaard met een piepende ademhaling. Boosdoeners zijn meestal een ontsteking, bijvoorbeeld na een verkoudheid of griep.

 

3. Brok in de keel 

Niet door een ontroerend moment, wel door zure reflux. Maagzuur komt omhoog in de slokdarm en gaat irriteren, waardoor je een licht zure smaak kan waarnemen bij het hoesten. 

 

4. Piepende hoest 

Deze hoest is vaak 's nachts erger of wanneer je net wakker bent. Het gaat gepaard met een piepend geluid— een hoge toon die een beetje lijkt op een fluitje. Het geluid wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen, en wordt meestal veroorzaakt door astma.

 

Kort- of langdurige hoest? 

 

Ook hier valt een onderscheid te maken.

 

Chronische of aanhoudende hoest

Oftewel: de hoest die maar niet wil weggaan. In tegenstelling tot een acute hoest, is dit een hoest waar je lange tijd mee kampt. De hoest is meestal overdag het hardnekkigst en gaat vaak gepaard met heftige hoestbuien. 

Oorzaken voor dit soort hoest zijn meestal allergieën, ontstekingen of een bijwerking van medicatie (waaronder ACE-remmers en bètablokkers). Het is tevens mogelijk dat jouw hoest wordt veroorzaakt door een langdurige infectie met covid-19 of door postvirale astma.

Andere, minder vaak voorkomende oorzaken kunnen zijn:

  • reflux 

  • aanhoudende sinusitis en/of post-nasaal druppelen

  • gewoontehoest (ook bekend als somatisch hoestsyndroom)— waarbij er geen onderliggende ziekte is die de hoest veroorzaakt. Gewoontehoest komt meestal voor bij kinderen.

  • chronische obstructieve longziekte 

  • kinkhoest

  • obstructief slaapapneu

 

In zeldzame gevallen kan de oorzaak erger zijn, zoals: 

  • tuberculose

  • longkanker of kanker van het strottenhoofd

  • taaislijmziekte (cystic fibrosis) - productieve hoest

  • hartfalen

 

Kortdurende hoest

De meest voorkomende oorzaak van kortdurende (acute) hoest is een virale infectie van de bovenste luchtwegen, zoals bij een verkoudheid of griep. De virale infectie veroorzaakt ontstekingen in de keel, luchtpijp of longen. Bij gezonde mensen gaat dit type hoest normaal gesproken binnen 2-3 weken vanzelf over.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • COVID-19

  • laryngitis— een ontsteking van het strottenhoofd door een infectie, overbelasting of irritatie

  • sinusitis

  • kinkhoest 

  • infecties in de lagere luchtwegen, zoals bronchitis en longontsteking

  • astma die niet goed behandeld wordt

 

COVID-19 en droge hoest

 

Droge hoest is, samen met koorts en kortademigheid, een van de meest bekende én beruchte symptomen van COVID-19. Andere symptomen zijn vermoeidheid, geur- en smaakverlies en keelpijn.

Heb je last van een droge hoest in combinatie met één van de andere symptomen? Dan raden we je aan om deze zelfevaluatietool te raadplegen zodat je kan inschatten of testen op COVID-19 zinvol is. Toch positief getest? Neem dan zeker volgende voorzorgen:

  • Blijf thuis

  • Houd afstand van je omgeving, ook je gezinsleden en huisdieren

  • Bedek je mond wanneer je hoest of niest

  • Draag een stoffen masker wanneer fysieke afzondering niet mogelijk is

  • Blijf in contact met je huisarts

  • Was regelmatig je handen

  • Vermijd het delen van huishoudelijke artikelen met andere mensen in huis

  • Desinfecteer algemene oppervlakken

 

Zeker bij COVID-19 is het belangrijk dat je je symptomen thuis blijft monitoren. Worden je symptomen erger of ervaar je één van onderstaande kwalen? Neem dan onmiddellijk contact op met een medisch professional.

  • moeite met ademhalen of praten

  • zwaar gevoel of benauwdheid op de borst

  • blauwachtige lippen

  • verwarring

 

Hoe verhelp je een droge hoest?

 

Hoe onschuldig jouw droge hoest ook mag zijn, je hebt er ieder belang bij jezelf en je hoest goed te verzorgen. Er heerst namelijk altijd infectiegevaar om de hoek! Gelukkig zijn er tal van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes alsook vrij verkrijgbare geneesmiddelen die je ter hulp kan inroepen.

 

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is, zoals de naam reeds zegt, een apparaat dat vocht aan de lucht toevoegt. Tijdens de herfst is de lucht in ons huis vaak droger omdat de verwarming aan staat. Dat is nefast voor je droge hoest, want dit verhoogt het ontstekingsgevaar. Vochtige lucht daarentegen bevordert de genezing. Heb je geen luchtbevochtiger? Dan kan je bakjes water op je radiator plaatsen voor een gelijkaardig effect.

 

Warme dranken

Nee, we hebben het helaas niet over glühwein (alcohol heeft een uitdrogend effect, wat jouw hoest niet ten goede komt). Soep, bouillon, thee of andere niet-alcoholische dranken daarentegen helpen jou gehydrateerd te blijven, wat erg bevorderlijk is voor het genezingsproces. Extra bonus: de warmte van de vloeistoffen helpen om onmiddellijke verlichting te bieden bij een pijnlijke en/of kriebelende keel. 

Zijn koude dranken dan uit den boze? Nee, helemaal niet! Alleen mis je dan het verzachtend effect. Hoe dan ook is het belangrijk om voldoende vloeistoffen binnen te krijgen. Acht glazen water per dag is een goede richtlijn, maar meer is nog beter. 

 

Irriterende stoffen vermijden

Wanneer irriterende stoffen in het ademhalingsstelsel terechtkomen, kunnen ze de hoestreflex opwekken en het genezingsproces vertragen. Daarom is het voor rokers sterk aangeraden om de peuken tijdelijk langs de kant te schuiven. Andere irriterende stoffen zijn:

  • parfums

  • pollen

  • schoonmaakproducten

  • honden- en kattenhaar

 

Gorgelen met zout water

Een echte tip van Tante Kaat, en met reden: zout water verzacht ontstoken weefsel en bevordert genezing.

Meng een halve theelepel zout in een glas warm water en neem vervolgens een flinke slok. Kantel je hoofd naar achter en gorgel zachtjes gedurende 30 seconden voordat je het water terug uitspuwt. Opgelet: slik het zout water niet in!

 

Kruiden

Er bestaan tal van kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om eventuele zwelling in de keel te verminderen. Daarbovenop zitten kruiden boordevol antioxidanten, wat je immuunsysteem alleen maar ten goede komt. 

Je kan de kruiden toevoegen aan je maaltijden of er een thee van trekken. Nog een andere mogelijkheid is om supplementen te kopen bij je dichtstbijzijnde apotheek, drogist of natuurvoedingswinkel. 

Kruiden die vaak gebruikt worden om droge hoest te behandelen zijn onder meer:

  • tijm

  • pepermunt

  • zoethoutwortel

  • kurkuma

  • knoflook

  • heemstwortel

 

Vitaminen

Vitaminen zijn organische verbindingen die je lichaam broodnodig heeft om goed te functioneren. Verschillende vitaminen dienen verschillende doelen. Bij verkoudheden en griepjes zijn vooral zink en vitamine C erg aangewezen vanwege hun versterkend effect op ons immuunsysteem.

 

Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym dat voorkomt in ananas. Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen gezwollen en geïrriteerd keelweefsel te verzachten.

Bovendien helpt bromelaïne ook bij het afbreken van slijm. Een lekker glas ananassap staat garant voor een kleine dosis bromelaïne, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan supplementen vanwege de hogere concentratie. 

 

Probiotica

Deze klinkt misschien een beetje gek. Probiotica staan bij het grote publiek bekend als gezonde bacteriën die je darmflora kunnen verbeteren. Maar wat hebben darmen met droge hoest te maken?! Goed dat je het vraagt: een gezonde balans van bacteriën houdt niet alleen je darmen gezond, maar versterkt ook je immuunsysteem zodat je infecties kunt afweren.

Probiotica zijn verkrijgbaar als voedingssupplement bij de meeste apothekers en drogisterijen, maar met een flinke bak yoghurt kom je ook al een heel eind. 

 

Honing

Dit nectar van de goden heeft heel wat ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien helpt het suikerige goedje om pijn te verzachten en slijm af te breken. Voeg daarom gerust een flinke schep honing toe aan je kopje thee. 

 

Over-the-counter pastilles en hoestsiropen

Menthol hoestpastilles, bijvoorbeeld, zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en apothekers. Ze hebben een sterk verkoelend effect dat geïrriteerd weefsel kalmeert en de hoestreflex ontspant.

 

Daarnaast zijn er ook heel wat vrij verkrijgbare geneesmiddelen die verschillende van bovenstaande geneeskrachtige ingrediënten, zoals honing en kruiden, combineren. ForTuss bijvoorbeeld: een hoestdrank met pure Manuka honing die niet alleen je keel beschermt, maar ook slijmvorming en gekriebel in de keel aanpakt. Het middel bevat geen bewaarmiddelen of chemicaliën.

 

Wanneer naar de dokter?

 

Meestal is een droge hoest onschuldig, maar soms gaat het mis. Wordt je droge hoest steeds erger, blijft hij aanhouden of gaat hij gepaard met bloed of groene slijm? Tijd voor een doktersvisite! 

Ook piepende ademhaling, kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden en moeite met slikken zijn zaken die je beter goed in de gaten houdt.

 

Tot slot

 

We kunnen besluiten dat de onderliggende oorzaak behandelen de beste manier is om jouw droge hoest duurzaam aan te pakken. Daarom is het goed te weten wat er aan de basis van jouw droge hoest ligt.

 

Om de ernst en frequentie van je hoest onder controle te houden, bieden vrij verkrijgbare geneesmiddelen en simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes vaak al heel wat soelaas.


Nog op zoek naar een niet-invasief middeltje om het kuchen en blaffen onder controle te krijgen? ForTuss is een hoestsiroop zonder bewaarmiddelen of chemicaliën die de kracht van kruiden en pure Manuka honing combineert om je hoest snel en lokaal aan te pakken.

Deel dit blogbericht

Hoe wenst u [] aan te kopen?

Koop bij de apotheek of Koop online