Blog

Oorpijn

Oorontsteking (Otitis media) geeft een vervelende pijn, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Bij een normale oorontsteking raakt het middenoor, achter het trommelvlies, ontstoken en loopt vol met vocht. Meestal gaat dit vanzelf over, soms is het een terugkerende aandoening. Dan hoopt het vocht zich in het middenoor op en gaat het niet meer weg. In dit blog leest u wat u als apotheker kunt adviseren bij oorpijn.

 

Oorontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen die via neus of mond het lichaam binnenkomen. Vooral op plekken waar veel kinderen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf, kunnen ziektekiemen zich makkelijk verspreiden. Oorontsteking kan ook veroorzaakt worden door verontreinigde lucht. Luchtwegeninfecties hebben direct invloed op een verstoring van het middenoor.

 

Oorzaken op een rij

 • Een slijm-oor: een ophoping van vocht diep in het oor (achter het trommelvlies). Komt vooral voor bij kinderen.
 • Oorontsteking: een ontsteking van de gehoorgang.
 • Oorsmeerprop: een oorsmeerprop kan tot irritatie en problemen leiden. Vooral bij ouderen komt het regelmatig voor. Dan dikt oorsmeer sneller in.
 • Keelontsteking: oorpijn kan veroorzaakt worden door een keelontsteking.
 • Amandelontsteking: een amandelontsteking kan aanleiding geven tot oorpijn.
 • Verkoudheid en griep: griep of een flinke verkoudheid kan gepaard gaan met oorpijn.
 • Zesde ziekte: deze kinderziekte kan onder meer oorpijn veroorzaken.
 • Schade aan de binnenkant van het oor: oorpijn kan soms het gevolg zijn van schade aan de binnenkant van het oor. Dit kan gebeuren door het afschrapen van oorsmeer uit de gehoorgang met behulp van een wattenstaafje of door met een wattenstaafje ver in je oor te porren, waardoor het trommelvlies beschadigd kan raken. De gehoorgang is zeer gevoelig!
 • Slechte kiezen: slechte kiezen kunnen oorpijn veroorzaken.
 • Doorkomende tandjes: oorpijn bij een baby kan wijzen op doorkomende tandjes.

 

Hoe herkent u oorontsteking?

Oorontsteking is herkenbaar aan een aantal symptomen. Baby's en peuters trekken en krabben aan het oor. Ook horen ze minder. Soms komt vocht uit het oor en voelen ze zich gewoon ziek en moeten braken. Overigens komt oorpijn bij kleine kinderen regelmatig voor omdat oren en keel nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daardoor hebben ze een grotere kans op infectie op locaties waar veel kinderen bij elkaar zijn.

Ook volwassen hebben gehoorproblemen bij oorpijn. Oorpijn is een vol en drukkend gevoel in het oor. Andere symptomen zijn: koorts, duizeligheid, misselijkheid en braken. Er zit altijd vocht in het oor.

 

Wat kunt u adviseren bij oorontsteking?

Allereerst is het goed om de oorzaak te achterhalen. In de meeste gevallen gaat oorpijn vanzelf over. Uw advies geldt dan vooral het verzachten van de pijn en het voorkomen van de pijn.

 

Otosan oordruppels

Otosan oordruppels verzachten en voorkomen irritaties. De druppels verminderen het pijnlijk gevoel in het buitenoor en lossen het overtollige oorsmeer op. De druppels maken de huid weer zacht en soepel.

 

Otosan oordruppels reinigen het oorkanaal en helpen bij:

 • Pijnlijk gevoel
 • Overtollig oorsmeer
 • Droge huid
 • Roodheid
 • Irritaties

 

Als de oorontsteking telkens terugkomt

Als een oorontsteking niet overgaat en telkens terugkomt, is een operatie te overwegen. Dan wordt een buisje in het trommelvlies geplaatst om vocht af te voeren. Ook het verwijderen van de (ontstoken) amandelen kan een oplossing zijn.

 

 

Algemene tips bij oorpijn

Geef het advies bij kinderen met oorpijn om veel te drinken. Heftige pijn kan je verzachten met paracetamol. Aandacht maakt ook al veel goed. Laat kinderen rustig uitzieken in bed. Neusdruppels zijn goed om de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen.
Geef het advies om niet met een wattenstaafje in het oor te gaan zitten. Dit helpt niet en kan verdere ontstekingen veroorzaken. En gaat het na een paar dagen niet vanzelf over, laat de patiënt dan naar de huisarts gaan.

Deel dit blogbericht

Hoe wenst u [] aan te kopen?

Koop bij de apotheek of Koop online